Így tervezzük meg a ház külső színét!

Egy ház építése, vagy felújítása során a egyik legizgalmasabb pillanat az, amikor a homlokzatra felkerül a legutolsó réteg, azaz a színes vakolat, vagy a homlokzati festék. De hogyan válasszuk ki a tökéletes színt?

Mindenképpen szolgáljon alapul a ház építészeti jellege, kora, mérete és formája. Egy minimál stílusú ház például a legritkább esetben színes, de a hófehér sem elvárás. A régi, felújított “kocka házaknak” viszont jól áll egy merészebb színválasztás, amellyel kiemelkedhetnek a tucatból. Ezen az úton elindulva szűkíthetjük a választékot. Ezután érdemes szemügyre vennnünk a környezetünket: a szomszédos házak jellege, az utcakép mind közelebb vihetnek a megoldáshoz. Általában szerencsésebb belesimulni az összképbe, mint nagyon elütni attól.

Ha tovább vizsgáljuk házunkat, a nyílászárókat vegyük mindenképpen szemügyre! Ezek színe az, amelyhez passzolnia kell a homlokzatnak. A fehér, műanyag nyílászárók mellett egy élénkebb árnyalat is jól mutat, sőt, jobban, mint például a pasztellsárga. A sötét fa ablakok eleganciája viszont világos homlokzat mellett érvényesül.


A ház külső falait egyrészt állagmegóvás okán, másrészt pedig esztétikai okokból festjük be. Főként a ház színe határozza meg azt az első benyomást, amely a látogatót éri megérkezéskor. Így az ingatlan értékét is növeli az igényes külső, tehát nagyon fontos a helyes színválasztás. De az pici színkártyák nem könnyítik meg a dolgunkat, ezért érdemes akár trükkös megoldásokhoz is folyamodnunk a színek kiválasztása előtt.

Fotózzuk le a házat minden oldalról, majd nyomtassuk ki a legjobb fotókat nagy méretben. Ezen azután kiszínezhetjük a falakat olyan árnyalatokra, amelyek szóba jöhetnek. A képek sokat segítenek a választásban, meglepő módon néhány árnyalatot könnyedén kiejtünk majd a listánkról.

Aki ért a képszerkesztő programokhoz, vagy tud segítséget kérni grafikustól, számítógépen is terveztethet színes látványterveket. Ezek a tervek igazán élethűen mutatják meg a különböző lehetőségeket.

Színválasztáskor én a Poli-Farbe KolorBox színkeverő rendszerét ajánlom.

 

 

Forrás: blog.polifarbe.hu Szobafestő Attila